Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Κείμενο Σχετικά με το Τελευταίο Πρόγραμμα Σπουδών

ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΜΕ


 Το πρόγραμμα σπουδών άλλαξε ξανά. Αυτή τη φορά με ακόμα περισσότερους περιορισμούς στο ποια μαθήματα μπορούμε να παίρνουμε και πότε. Έτσι, δεν μπορούμε να δώσουμε μαθήματα περασμένων ετών που δεν βρίσκονται στο νέο πρόγραμμα σπουδών, ακόμα και αν τα έχουμε παρακολουθήσει ή δώσει τα προηγούμενα χρόνια. Από την άλλη, πρέπει να πάρουμε μαθήματα που αντιστοιχούν σε περασμένα έτη με βάση το νέο πρόγραμμα. Με λίγα λόγια, πάλι την πληρώνουμε εμείς. Αυτό κάνει το συνολικό πρόγραμμα σπουδών ακόμα πιο φτωχό και, επιπλέον, θα καθυστερήσει τους φοιτητές του τέταρτου έτους να πάρουμε πτυχίο στα τέσσερα χρόνια, αλλά και θα μας φέρει και παραπάνω καθημερινή κούραση, αφού εκτός από τα μαθήματα του έτους μας θα πρέπει τώρα να παρακολουθήσουμε ξαφνικά νέα μαθήματα που αντιστοιχούν σε περασμένα εξάμηνα και πήραν την θέση μαθημάτων μας που καταργήθηκαν.

 Το πρόγραμμα σπουδών μας, το πλέον γραφειοκρατικό και μη ευέλικτο για όποιο μένει εκτός Αθήνας ή ασχολείται και με άλλα πράγματα πέρα από την σχολή ήταν ανέκαθεν τουλάχιστον προβληματικό, αφού δεν μας έδινε την δυνατότητα να πάρουμε μαθήματα μεγαλύτερων ετών και να τελειώσουμε τη σχολή νωρίτερα ή έστω να τη συνδυάσουμε με την εργασία μας και τις άλλες μας υποχρεώσεις. Έτσι, τα άτομα που εργαζόμαστε μπαίνουμε σε ένα καθεστώς επιλογής ανάμεσα στη σχολή και στη δουλειά, που είναι αναγκαία για να ζήσουμε.

 Όλα αυτά μπαίνουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμπόρευεσης της ΑΣΚΤ με τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. που δείχνει για ακόμα μια φορά ότι στην τελευταία θέση βρίσκονται οι ανάγκες μας, και στην πρώτη οι ανάγκες του κεφαλαίου, των ιδιωτών, των μνημονίων και του κράτους και της κυβέρνησης που τα εξυπηρετεί. Εξάλλου, μόλις πριν λίγους μήνες, δεν έγιναν οι πτυχιακές φοιτητών για τις ανάγκες μιας μπίζνας-έκθεσης, μπήκαν οι μπάτσοι στη σχολή για να προστατεύσουν τους υπουργούς και τους εφοπλιστές την ίδια ώρα που μας απαγορευόταν η είσοδος στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης, ο Πρύτανης υποστήριζε δημόσια τις ιδιωτικές επιχορηγήσεις στη σχολή και οι καθηγητές δεν μας άφηναν να τοποθετηθούμε στην Σύγκλητο.

 Αυτές είναι συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. που εφαρμόζονται πιστά σε όλα τα Πανεπιστήμια. Για να καλυφθούν τα χρέη, προς όφελος των καπιταλιστών, υποχρηματοδοτούνται οι σχολές μας και έτσι υποστελεχώνονται, ενώ παράλληλα στρέφονται προς το ιδιωτικό κεφάλαιο και στις ιδιωτικοποιήσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Η υποστελέχωση αυτή οδηγεί και στα μη ευέλικτα και συνεχώς τροποποιούμενα προγράμματα σπουδών καθώς δεν μπορεί να υπάρξει σταθερό πρόγραμμα που μπορεί να είναι λειτουργικό όταν δεν υπάρχουν καθηγητές.

 Έτσι, προωθείται και η αυτοχρηματοδότηση των σχολών με σκοπό να εισβάλλουν οι επιχειρήσεις στις σχολές με δίδακτρα και  άλλους ταξικούς φραγμούς προς όφελος των ταμείων και όχι της ελεύθερης γνώσης, της τέχνης και της επιστήμης που ουσιαστικά χειραγωγούνται από τις ανάγκες της αγοράς. Όλα αυτά προσπαθεί να εγκαθιδρύσει και το νομοσχέδιο Γαβρόγλου που ψηφίστηκε «στα κρυφά» το καλοκαίρι (και οι πρυτανικές αρχές της ΑΣΚΤ δείχνουν ήδη ότι θα ακολουθήσουν πιστά), για να μην υπάρξει άμεση αντίδραση από το φοιτητικό κίνημα.

 Σε όλα αυτά εμείς απαντάμε συλλογικά και πιο μαχητικά από ποτέ. Θα έρθουμε σε ρήξη με οποιονδήποτε μας καταστρέφει την καθημερινότητα μας, τα όνειρα μας και τις ζωές μας. Για αυτό και

 Διεκδικούμε:

- Ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας: ΕΜΕΙΣ επιλέγουμε το ποια μαθήματα θα παρακολουθήσουμε και θα δώσουμε. Όσοι/ες/α μπήκαμε στη σχολή με το προηγούμενο πρόγραμμα σπουδών, πρέπει να μπορούμε να επιλέξουμε τα μαθήματα που θέλουμε είτε από το παλιό είτε από το νέο πρόγραμμα με βάση τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες, ενώ όσοι/ες/α θέλουμε να επιλέξουμε μαθήματα μεγαλύτερων ετών να μπορούμε να το κάνουμε.

- Την πρόσληψη προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων της σχολής (καθηγητές/τριες, μοντέλα, καθαριστές/τριες, βιβλιοθηκονόμοι κλπ).

- Υλικά για τα εργαστήρια με κρατικά λεφτά. Ούτε ένα
cent παραπάνω από τις τσέπες μας.

- Την κατάργηση των διδάκτρων για σεμινάρια στη Σχολής (βλέπε σεμινάρια στο εργαστήριο φωτογραφίας και στον καλλιτεχνικό σταθμό στο Τσελέπωβο).

- Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους/ες.

- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί εξολοκλήρου με κρατικά λεφτά.

- Τα ίδια τα δημόσια και δωρεάν Πανεπιστήμια, χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια και επιχορηγήσεις.


Αριστερή Καλλιτεχνική Ανεξάρτητη Συσπείρωση – Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου