Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Κείμενο Σχετικά με τη Σύγκλητο της ΑΣΚΤ 02/02/2017



Το χρονικό...

 
Την Πέμπτη 2/2 και ώρα 9.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Συγκλήτου στο κτίριο της πρυτανείας στο Πολυτεχνείο (οδός Πατησίων), συνεδρίαση που ανακοινώθηκε μόλις μιάμιση μέρα πριν γίνει και μέσα στην εξεταστική περίοδο. Αυτό δείχνει πόσο πολύ ενδιαφέρονται για την παρουσία των φοιτητών στην Σύγκλητο... Έτσι, μέσα σε μια μέρα, δεν υπήρχε χρόνος ώστε να γίνει συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου, να διαμορφωθούν τα αιτήματα του και να οργανωθεί η σύσσωμη παρουσία του. Παρ'όλα αυτά, υπήρχε μια μικρή παρουσία φοιτητών στην Σύγκλητο. Τελικά η συνεδρίαση καθυστέρησε να αρχίσει αφήνοντας μικρό χρονικό περιθώριο για να διεξαχθεί καθώς ο πρύτανης, κ. Χαραλάμπους δήλωσε ότι στις 11:30 θα έπρεπε να φύγει!
 Η Σύγκλητος είχε συγκεκριμένη, αλλά εκτενέστατη ατζέντα και συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο που ουσιαστικά δεν επέτρεπε να τεθούν ερωτήματα, θέματα και αιτήματα από την πλευρά των φοιτητών. Έτσι, όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν μέσα σε κλίμα ''παρέας'', ομόφωνα και χωρίς ψηφοφορία. Μέσα σε όλα, η παρουσία των φοιτητών φάνηκε να τους ενοχλεί όταν ζητήθηκαν διευκρινίσεις για αποσαφηνίσεις γεγονότων και ονομάτων, ώστε να γίνει αντιληπτό το περιεχόμενο των αποφάσεων, ενώ όταν προσπαθήσαμε να τοποθετηθούμε σχετικά με τα (παραπάνω από 20) θέματα στο τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Χαραλάμπους αποχώρησε, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της Συγκλήτου μας διέκοπταν συνεχώς με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε τελικά να τοποθετηθούμε.


Δεν θα γίνουμε μέρος της παρέας τους...

 
Ο πρύτανης ισχυρίστηκε ότι επειδή δεν έχουμε αποδεχτεί να ορίσουμε έναν και μόνο εκπρόσωπο για το σύνολο του φοιτητικού σώματος, δεν νομιμοποιούμαστε να παρευρισκόμαστε στην διαδικασία και επίσης, το ότι παρευρισκόμαστε "οφείλεται στην καλή του την διάθεση". Του απαντήσαμε ότι το δικαίωμα των φοιτητών να παρεμβαίνουν στις διαδικασίες των οργάνων του Πανεπιστημίου έχει κατακτηθεί με συλλογικούς αγώνες και δεν έχει να κάνει με την διάθεση κανενός. Ίσως μόνο με την δική μας διάθεση, των φοιτητών δηλαδή, που αγωνιστήκαμε γνωρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει καλύτερα τις ανάγκες μας από εμάς τους ίδιους.

 Η αντικατάσταση του συνόλου της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου με  έναν αντιπρόσωπο θα σήμαινε αυτόματα την ενσωμάτωση του Φοιτητικού Συλλόγου στις αποφάσεις της Συγκλήτου που διαλύουν την σχολή μας. Επίσης, η εκλογή ενός αντιπροσώπου θα σταματούσε τις ζωντανές συζητήσεις και τις χρήσιμες αντιπαραθέσεις των συλλογικών διαδικασιών από όπου βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα και αποφάσεις τα οποία μας εξοπλίζουν στους αγώνες μας για μια καλύτερη Παιδεία.

 Εμείς θα είμαστε απέναντι τους μαζί με όλους τους φοιτητές που δεν τους χωράνε αυτές οι διαδικασίες-παροδίες. Κανείς από μας δεν θα κάτσει να ψηφίσει στο ίδιο τραπέζι με εκείνους που θέλουν να κάνουν την ΑΣΚΤ επιχείρηση! Με εκείνους που ακολουθούν πιστά την πολιτική που χαράζει η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ (επετεία προς τον ιδιωτικό παράγοντα για χορηγίες, υποχρηματοδότηση, κατάργηση ασύλου κλπ)!

Καλλιτεχνικοί σταθμοί-ξενοδοχεία /σχολές-επιχειρήσεις ..

 
Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής που ακολουθεί η διοίκηση της Σχολής... Στην Σύγκλητο της Πέμπτης αποφασίστηκε να παραχωρήσουν ένα δωμάτιο του καλλιτεχνικού σταθμού της Μυκόνου στον κοσμηματοπώλη Καίσαρη (πάμπλουτος επιχειρηματίας) για 4 μήνες το καλοκαίρι έναντι 4.500 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή δεν συμφώνησαν (ο Πρύτανης κατά βάση) στην παραχώρηση του καλλιτεχνικού σταθμού της Ύδρας στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κοπεγχάγη τον Απρίλιο για workshop δυο εβδομάδων, επειδή "δεν θα υπήρχαν Έλληνες φοιτητές στο Πανεπιστημίου αυτό". Όλες οι προτάσεις–αποφάσεις για τους καλλιτεχνικούς σταθμούς βασίστηκαν, σύμφωνα με τη Σύγκλητο, στην «οικονομική ανταποδοτικότητα»! Δηλαδή καλλιτεχνικοί σταθμοί-ξενοδοχεία και πανεπιστήμια-επιχειρήσεις. Όλα αυτά ενώ θεωρητικά προτεραιότητα για διαμονή στους καλλιτεχνικούς σταθμούς έχουν οι φοιτητές. (Να τονίσουμε στο σημείο αυτό, ότι οι φοιτητές της ΑΣΚΤ πληρώνουμε για να μείνουμε στους σταθμούς της ίδιας μας της Σχολής!)

Τι ρόλο παίζει η κυβέρνηση σε όλα αυτά;

 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτουργεί σαν εκπρόσωπος των συμφερόντων των αφεντικών αφαιρώντας κάθε προοπτική από τους νέους για να εργαστούν, για να σπουδάσουν και να ζήσουν.
Παράλληλα η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και η κυβερνητική κατεύθυνση για “αυτοχρηματόδητηση” των Πανεπιστημίων φέρνει δίδακτρα (βλέπε μεταπτυχιακά) και θεσμοποιεί την απουσία κρατικών κονδυλίων αφαιρόντας την δυνατότητα στην νεολαία να σπουδάσει. Καμιά ιδιωτική πρωτοβουλία στο χρεοκοπημένο ελληνικό καπιταλισμό δεν πρόκειται να διασώσει το χρεοκοπημένο δημόσιο τομέα.

   Όλα αυτά ενώ έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την επαναφορά των περιφερειακών συμβουλίων, δηλαδή την θεσμοθέτηση των παρεμβάσεων των ιδιωτών στην διοίκηση και τη λειτουργία των Πανεπιστημίων εις βάρος της Παιδείας, Επιστήμης, των Τεχνών και του δημόσιου Πανεπιστημίου και προς όφελος των αναγκών της αγοράς. Η γνώση εξειδικεύεται με σκοπό να υπηρετεί το ιδιωτικό συμφέρον και όχι την παιδεία, την έρευνα και της ελεύθερη διάδοση των ιδεών.

  Οι ιδιωτικοποιήσεις που παρουσιάζονται ως λύση για την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά διάλυση των πανεπιστημίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποφάσεις της συνόδου των πρυτάνεων που ζητάνε
μείωση του αριθμού των εισακτέων που σε ορισμένα πανεπιστήμια φτάνει το 50% (πανεπιστήμιο Πατρών και Οικονομικό Πανεπιστήμιο) . Η διοίκηση της Σχολής μας συμμορφώνεται πλήρως με την πολιτική που χαράσσει η κυβέρνηση μια πολιτική που καταστρέφει τους όρους που φοιτούμε εργαζόμαστε και ζούμε συνολικά. Ενδεικτικά δεν υπάρχει θέρμανση στα εργαστήρια, η ποιότητα του φαγητού της σίτισης ολοένα και χειροτερεύει, το πρόγραμμα σπουδών συνεχώς αλλάζει και δεν γίνονται βασικά μαθήματα που προβλέπονται από αυτό.

   Συγχρόνως, το καθεστώς υποχρηματοδότησης στις Σχολές δεν απειλεί μονάχα τους σπουδαστές αλλά και τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου!
Απόδειξη; Τα όσα λένε στη Σύγκλητο!

 
Όπως μάθαμε στη Συγκλητο σχετικά με όσους «συνεργάτες» πληρώνει η ΑΣΚΤ με μπλοκάκι ως μόνος εργοδότης (μοντέλα, ηλεκτρολόγοι κλπ): Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει επιβάρυνση έως και 14 % στους μισθούς τους καθώς ο «νόμος δεν λέει αν πρέπει να πληρώνονται με τιμολόγιο ή δελτίο παροχής υπηρεσιών και δεν ξέρουμε τελικά τι θέλουν». Στην ερώτηση μας για το αν αυτή η επιβάρυνση θα πληρωθεί από το κράτος ή από τους εργαζόμενους μας απάντησαν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στους εργαζόμενους, αλλά ίσως να καθυστερήσουν να πληρωθούν 30 μέρες μέχρι να λυθεί το ζήτημα. Επίσης, πάλι όπως αναφέρθηκε λόγω τέτοιων γραφειοκρατικών κολλημάτων δεν μπορεί να πληρωθεί ακόμη μια εργαζόμενη της Σχολής! Εν ολίγοις, προσφέρει αμίσθωτη εργασία! Οι ανακοίνωσεις του υπουργείου Παιδείας ότι οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό θα καλυπτονται από μεταδιδακτορικούς σπουδαστές που θα δουλεύουν με εξάμηνες συμβάσεις και 400 ευρώ μηνιάτικο επιβάλλουν καθεστώς ελαστικής δουλειας στα Πανεπιστημία και μαζί με την ανάθεση της καθαριότητας ή της φύλαξης σε εργολαβικές εταιρίες ανοίγουν το δρόμο για μια αντίστοιχη «κάλυψη» των ελλείψεων σε διοικητικό προσωπικό με part-time, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Απαιτούμε:

- να μην υπάρξει καμία μείωση στους ήδη μειωμένους μισθούς των εργαζομένων της σχολής και να γίνει άμεση πληρωμή της εργασίας τους,

- να μην υπάρξει καμία ανάμειξη ιδιωτών στην ΑΣΚΤ,

-να προσληφθεί άμεσα προσωπικό από το υπουργείο Παιδείας για την ομαλή λειτουργία της ΑΣΚΤ,

-να μην γίνουν οι καλλιτεχνικοί σταθμοί ξενοδοχεία, αλλά ΔΩΡΕΑΝ χώροι διαμονής και δημιουργίας, με προτεραίοτητα στους φοιτητές της ΑΣΚΤ,


-να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Παιδείας συνολικά.


Καλούμε τους φοιτητές της Σχολής να συμμετέχουν:


-Στις συλλογικές διαδικασίες του Συλλόγου
παίρνοντας αποφάσεις μέσω του ανωτατου οργάνου του, δηλαδή μέσω της Γενικής Συνέλευσης,

-Στην μαζική παρουσία του στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, ώστε να διεκδικήσουμε  τους όρους παιδείας, εργασίας και ζωής που μας αναλογούν,


Μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια

-Παρέμβασης των ιδιωτών στην ΑΣΚΤ
και

-Επαναφοράς διατάξεων του νόμου πλαίσιο Διαμαντοπούλου .



Ο Φοιτητικός Σύλλογος ΔΕΝ θα γίνει ένα όργανο διεκπεραίωσης τετελεσμένων αποφάσεων κατά της ίδιας του της Σχολής!

Η ΑΣΚΤ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ!

Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου