Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Καταγγελία για τα Γεγονότα των Εγκαινίων της Βιβλιοθήκης



Την Δευτέρα 23/1/17 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ με καλεσμένους τις πολιτικές κεφαλές του αστικού κράτους που συνοδεύτηκαν με την απροκάλυπτη παρουσία των μπάτσων στο χώρο του πανεπιστημίου . Η κατάρριψη του ασύλου έγινε απροκάλυπτα με την σύμφωνη γνώμη πρυτανείας και καθηγητών.
   Παρακάτω προσπαθούμε να δούμε όσα έγιναν λίγο πιο αναλυτικά.

Όσα έχουν ειπωθεί...

  Ας δούμε τους αριθμούς . Η βιβλιοθήκη χτίστηκε αρχικά με κρατικά χρήματα (γύρω στα 8 εκατομύρια) και η ολοκλήρωση της βιβλιοθήκης έγινε με την ''ευγενική'' χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 400.000 ευρώ για τη μεταφορά, την χρηματοδότηση μερικού εξοπλισμού και τη δημιουργία του αμφιθεάτρου. Επίσης, τα πάγια έξοδα της βιβλιοθήκης θα φτάνουν τα 100.000 τα οποία  ''θα εξισορροπούνται με τις δραστηριότητες του αμφιθεάτρου που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό της σχολής'', από την συνέντευξη του κ. Χαραλάμππους στο Βήμα.

Όσα δεν έχουν ειπωθεί ...

  Οι ιδιώτες δεν κάνουν χορηγίες επειδή είναι φιλότεχνοι και αγαπούν την τέχνη αν και το ίδρυμα Νιάρχου δείχνει μια ''ιδιαίτερη αγάπη'' για τον πολιτισμό τελευταία... Στην πραγματικότητα οι εν λόγω ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι οι μόνες που επωφελούνται από αυτό εις βάρος της Επιστήμης, των Τεχνών και των Δημόσιων Πανεπιστημίων.
  Η τελευταία δεκαετία έχει σημαδευτεί από τη συστηματική διάλυση των σχολών, με αφετηρία την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και το νόμο- πλαίσιο της κυβέρνησης ΝΔ το 2006 (προσπάθεια που μπλοκαρίστηκε από το φοιτητικό κίνημα με τις μαζικές καταλήψεις διαρκείας της περιόδου ‘06- ‘07). Το ίδιο συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια αφενός με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και αφετέρου με την “αξιοποίηση” ιδιωτικών εταιρειών και χορηγών για την εύρεση οικονομικών πόρων.
  Από τις φοιτητικές παροχές όπως σίτιση, στέγαση, καθαριότητα, όπου σε μια σειρά σχολές αλλά και στη δική μας, έχουν μπει ιδιωτικές εταιρείες μειώνοντας έτσι τον αριθμό των δικαιούχων αλλά και την ποιότητα των προσφερόμενων παροχών. Αυτό γινόταν παράλληλα με το άδειασμα των αποθεματικών των ταμείων των σχολών και τον εξαναγκασμό τους να απευθυνθούν σε ιδιώτες-''ευεργέτες''.
Η “δωρεά” του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” στη βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) είναι κομμάτι της ίδιας στρατηγικής.

 
 Ας επιστρέψουμε στα της Δευτέρας .

 Την ημέρα των εγκαινίων η παρουσία κυβερνητικών στελεχών ήταν μια προσπάθεια πολιτικής νομιμοποίησης αυτής της στρατηγικής (παρευρέθηκαν Παυλόπουλος, Κονιόρδου, Φωτάκης και λοιποί) και μια προσπάθεια εντυπωσιασμού και δημοσίων σχέσεων της διοίκησης της ΑΣΚΤ που φαίνεται να θέλει να παρουσιάσει μια ψεύτικη σημερινή εικόνα για τη σχολής μας  και αναρωτιόμαστε... αν η ΑΣΚΤ είναι υπόδειγμα πανεπιστημίου ποια μπορεί να είναι η κατάσταση στις άλλες σχολές; Είχαν φροντίσει μάλιστα να βάψουν όλους τους τοίχους της σχολής μας στην απόχρωση του μονότονου λευκού για λόγους καθωσπρεπισμού και ουσιαστικά λογόκριναν τα έργα των φοιτητών της Σχολής. Έτσι, φροντίσαμε να τους εμπλουτίσουμε και πάλι με συνθήματα όπως  ''Έξω οι μπάτσοι και οι εφοπλιστές από την ΑΣΚΤ''. Η κινητοποίηση διαμαρτυρίας αν και δεν κατάφερε να ακυρώσει τα εγκαίνια σίγουρα διατάραξε το αψεγάδιαστο κλίμα που είχαν προσπαθήσει να φτιάξουν με τη ελιτιστική δεξίωση τους πλαισιωμένη από κρασιά και catering. Να σημειωθεί ότι σε στα εγκαίνια αυτά δεν ήταν ευπρόσδεκτος ούτε ένας φοιτητής της ΑΣΚΤ.

  Όλη αυτή η φιέστα χρειαζόταν βέβαια και την προστασία της αφού διάφοροι μπάτσοι κυκλοφορούσαν απροκάλυπτα στην σχολή και μια κλούβα ήταν σταθμευμένη στην απέναντι πλευρά της Πειραιώς.
                                                       
                                              
                                                 
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ:

- Την
κατάργηση του ασύλου με την συνεργασία και την ανοχή της διοίκησης της σχολής.

- Την
υπολειτουργία της βιβλιοθήκης λόγω έλλειψης προσωπικού.

- Την απαγόρευση της προσέλευσης των φοιτητών στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης.
Τις δεξιώσεις που γίνονται με λεφτά του Πανεπιστημίου, ενώ το ίδιο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του.

- Την στοχευμένη λογοκρισία των έργων των φοιτητών προς ευχαρίστηση των ανθρώπων που έχουν γονατίσει την Παιδεία, την Τέχνη, τους εργαζομένους και την κοινωνία μας γενικότερα.


 Μάθαμε ότι το νέο αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης θα διατίθεται για επιστημονικές ημερίδες. Θέτουμε τα εξής ερωτήματα στην Πρυτανεία και τους υπεύθυνους για θέματα αρμόδια με τη βιβλιοθήκη. Ημερίδες οργανωμένες από ποιον και για ποιους; Μέχρι που θα φτάσει η “αξιοποίηση” της βιβλιοθήκης από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Mε ποιο τρόπο θα αποφασίζεται το ποιος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το κτίριο;

  Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία! Παλεύουμε για την ελευθερία της Τέχνης και των Επιστημών! Παλεύουμε για την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση που δεν υπόκειται σε περιορισμούς και απαιτήσεις της αγοράς, αλλά και όσων αποσκοπούν οποιοδήποτε κέρδος από αυτήν! Παλεύουμε για την ανεξαρτησία της Τέχνης με στόχο την αλλαγή της κοινωνίας και την αλλαγή της κοινωνίας για την ανεξαρτησία της Τέχνης!

                                                           
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

- Να περάσει η βιβλιοθήκη και η λειτουργία της
εξ ολοκλήρου στα χέρια του Πανεπιστημίου,
-
Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό από το υπουργείο Παιδείας για την ομαλή λειτουργία της βιβλιοθήκης,
-
Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Παιδείας συλλήβδην.

Ούτε μια σκέψη για επιχειρηματικά σχέδια που καπηλεύονται την κτιριακή περιουσία της ΑΣΚΤ ή το πρόγραμμα σπουδών και τον τρόπο λειτουργίας της!


Το Πανεπιστήμιο, οι πανεπιστημιακοί χώροι και το πρόγραμμα σπουδών ανήκουν στους φοιτητές και τους εργαζομένους και όχι σε οποιοδήποτε “Σταύρο Νιάρχο”!

                                                            
ΚΑΛΟΥΜΕ:

Σε
συνέχιση των δράσεων με στόχο την ματαίωση κάθε προσπάθειας διαχείρισης της βιβλιοθήκης από ιδιώτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου