Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Πλαίσιο για τη Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου 7/12



Η κρίση συνεχίζεται για όγδοη  χρονιά καθώς η άρχουσα τάξη προσπαθεί να βρει διέξοδο, χωρίς όμως αυτό να επιφέρει αποτελέσματα. Η πολιτική αστάθεια γιγαντώνεται, μεταδιδόμενη από χώρα σε χώρα. Μετά το Brexit ήρθε το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ιταλία στο οποίο έχασε κατά κράτος ο Ρέντζι, οι τραπεζίτες και οι σύμμαχοί του στην ΕΕ.  δίνοντας δύο ξεκάθαρες επιλογές στη νεολαία και τους εργαζόμενους: από τη μία το γονάτισμα απέναντι στη βαρβαρότητα της κυβέρνησης και από την άλλη τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα. Ταυτόχρονα, στην Αυστρία το αντιφασιστικό κίνημα, με μια πολύμηνη καμπάνια κατάφεραν να οδηγήσουν τον Χόφερ σε δεύτερη ήττα με μεγαλύτερο περιθώριο, παρά την προπαγάνδα που του έδινε τον αέρα της νίκης του Τραμπ.

Ως φοιτητές, διαδραματίζουμε κρίσιμο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς είναι χρέος μας να ενισχύσουμε την πτυχή των σχολών μας ως συλλογικών φορέων αντίστασης και αγώνα, και να μην αποκομίσουμε από την τριτοβάθμια εκπαίδευση τη λογική της υποταγής και της αβουλησίας. Η δυναμική της σύγκρουσης με την κυβέρνηση είναι φανερή ήδη από το Νοέμβριο, ο οποίος ξεκίνησε με μαθητικά και φοιτητικά συλλαλητήρια. Διαδηλώνοντας κατά της άφιξης του πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα στις 15/11, οι φοιτητές σπάσαμε την απαγόρευση των πορειών που έθεσε η κυβέρνηση τρομοκρατώντας τον κόσμο με ελεύθερους σκοπευτές, πράκτορες και όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει προς τα δεξιά και οδεύει ακάθεκτη στο δρόμο νέου μνημονίου, του τέταρτου σε σειρά, σε διάστημα έξι ετών. Στις5 Δεκεμβρίου, έγινε η δεύτερη αξιολόγηση από την Ευρωομάδα που εστιάζει στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2017, στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική που έχει στόχο την «πλήρη έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές μετά το πέρας του 2020. Ωστόσο, η αξιολόγηση αυτή δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί διότι η ΕΕ και το ΔΝΤ προαπαιτούν τη συμφωνία με την κυβέρνηση σε νέα μέτρα λιτότητας όπως το κατέβασμα του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος στους δανειστές δεν καλύπτεται σε καμία περίπτωση. Αυτή η πολιτική κρίση συμπληρώνεται με επίθεση στο συνδικαλισμό, στο δικαίωμα στην απεργία, στα εργασιακά μας δικαιώματα, αλλά και με την ακραία υποχρηματοδότηση της Υγείας, της Παιδείας και των τομέων κοινωνικής προστασίας. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι είναι μεγάλο πλήγμα η κυβέρνηση να επιλέγει να χρηματοδοτεί παπάδες και στρατιωτικούς, πληθαίνοντάς τους, την ίδια ώρα που μειώνονται οι γιατροί, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Απέναντι σε αυτό, συμμετέχουμε οργανωμένα στην Πανεργατική Απεργία στις 8 Δεκεμβρίου, μαζί με όλο το λαό, διεκδικώντας τη διαγραφή του χρέους, λεφτά για την Παιδεία, το γκρέμισμα της μνημονιακής πολιτικής. Η απεργία πρέπει να σημάνει αγώνα διαρκείας και κλιμάκωσης για να μπλοκάρουμε τα νέα μέτρα."

Εμείς, στην Α.Σ.Κ.Τ. αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε τις σπουδές μας από τις τσέπες μας, για να αγοράζουμε μέχρι και τα βασικά αναλώσιμα υλικά προκειμένου να φέρνουμε εις πέρας τα απαιτούμενα εργαστήρια. Στο Θεωρητικό Τμήμα παλεύουμε χρόνια για την κατάκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα η υποστελέχωση του διοικητικού προσωπικού και της καθαριότητας δημιουργούν σημαντικά προβλήματα. Επίσης, η χρονιά φέτος ξεκίνησε και με έλλειψη σε διδακτικό προσωπικό κι έτσι εργαστήρια και θεωρητικά μαθήματα έχουν μείνει στον αέρα. Επίσης, τα μοντέλα της ΑΣΚΤ που ήδη είχαν υποστεί μειώσεις μισθών, τους αναγκάζουν πλέον να διαλέξουν ανάμεσα σε περαιτέρω μειώσεις μισθών ή σε εθελοντικές απολύσεις. Λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να ξεπληρώνει το χρέος αντί να χρηματοδοτεί τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα καλούνται να βρουν «νέους πόρους» χρηματοδότησης, ανοίγοτας διάπλατα τις πόρτες στις επιχειρήσεις να κερδοφορουν στις πλατες μας.

Η κυβέρνηση προσποιήθηκε πως δεν επιτίθεται στα πανεπιστήμια, στην πραγματικότητα, όμως, η αποπομπή του Φίλη και η αντικατάστασή του με τον Γαβρόγλου βάζουν τέλος στα λόγια που θέλουν τους πρόσφυγες μέσα στις σχολές μας, που θέλουν προσλήψεις καθηγητών και που αντιμάχονται τα συμβούλια διοίκησης.

Αν η δεξιά στροφή της κυβέρνησης είναι τρομακτική ως προς τη στάση της στην οικονομία, η στάση της στα ζητήματα του ρατσισμού είναι ακόμα πιο προκλητική. Αυτή τη στιγμή, κλείνουν συμφωνίες για συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Συρία, και ο Καμένος μαζί με στρατιωτικούς συζητούν το να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας με επιχειρήσεις όπλων. Εντωμεταξύ, ο Ερντογάν απειλεί πως θα μας στείλει 3.000.000 προσφύγων, κι αντί η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να απαντήσει οτι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, μπαίνει στη διαδικασία να κλείσει νέα συμφωνία για το τσάκισμα των προσφύγων πριν την άφιξή τους στα σύνορα με την Ελλάδα. Όσο η ταλαιπωρία των προσφύγων διαιωνίζεται, κάποιοι σκοτώνονται είτε από ασθένειες, είτε από ατυχήματα από τα οποία δεν προστατεύονται, είτε από φασιστικές επιθέσεις. Όσο στρώνεται ο δρόμος στους φασίστες, η απάντηση πρέπει να είναι η σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης! Είναι στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, το ποιος θα βγει μπροστά σε αυτήν την εποχή της πολιτικής κατάρρευσης: θα είναι η ακροδεξιά που προσπαθεί να παρουσιάσει πως κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο ή θα είναι οι δυνάμεις του αγώνα, του φοιτητικού κινήματος και της εργασίας;

Η νεολαία και η εργατική τάξη, μπορούμε να κάνουμε κεντρική πολιτική για τα δικά μας συμφέροντα και τις δικές μας ανάγκες. Είναι απαραίτητο να δρούμε ενωτικά και ενωμένοι, συμμετέχοντας σε απεργίες και διαδηλώσεις με όλο τον κόσμο. Ο συνδυασμός των αγώνων μας είναι η δύναμη ανατροπής όλων των επιθέσεων! Η σύγκρουση με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οξύνονται σε όλο τον πλανήτη, η κλιμάκωση της μάχης ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις, το ρατσισμό και τους φασίστες δυναμώνουν την πάλη μας ενάντια στα μνημόνια, τις περικοπές και τη λιτότητα.

Παλεύουμε για:


  • ανοιχτά σύνορα για όλους τους εργάτες κ' τις εργάτριες του κόσμου 
  • νομιμοποίηση όλων των μεταναστών κ' μεταναστριών. Πλήρη και ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. 
  • άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας.
  • κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
  • καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι έξοδο από το ΝΑΤΟ.
  • το γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο 
  • τον τερματισμό του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ενάντια σε κάθε αυταρχικό καθεστώς. 
  • Ανατροπή όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων
  • Να φύγουν ΕΕ-ΕΚΤ-ΕΜΣ-ΔΝΤ. Διάλυση της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης της λιτότητας, της ανεργίας και του ρατσισμού. Για τη σοσιαλιστική ενοποίηση της Ευρώπης. 
  •  για τη διαγραφη του χρέους, την κρατικοποιηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση, την εργατική εξουσία και μια σοσιαλιστική διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
  • Ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου. 
  • Ενιαία προγράμματα και τίτλοι σπουδών. 
  • Εμποδίζουμε τις διαδικασίες που συγκροτούν τους οργανισμούς/ εσωτερικούς κανονισμούς και που επιχειρούν να επικυρώσουν διαγραφές φοιτητών. 
  • Κατάργηση των ΚΕΣ και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος. Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση.
  • Καμία μείωση των φοιτητικών παροχών. Καμία σκέψη για δίδακτρα! Να μην κοπεί κανένα σύγγραμμα! 
  • Καμία σκέψη για δύο κύκλους σπουδών, για bachelor και master και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits) 
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο, απαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος. Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από τις αυταρχικές επιθέσεις του κράτους.
  • Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γίνει η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Όχι στους μισθούς πείνας και τα σχέδια εκμετάλλευσης των νέων.

Διεκδικούμε:


  • Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις. 
  • Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. 
  • Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές. 
  • Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. 
  • Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ :


·         Συμμετοχή στην Πανεργατική απεργία την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στις 10:00 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Συμμετοχή στην Πανευρωπαϊκή Αντιρατσιστική κι Αντιφασιστική Κινητοποίηση στις 18 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου